ΓΕΩΡΓΙΑ ΒΑΓΕΝΑ

ΓΕΩΡΓΙΑ ΒΑΓΕΝΑ - ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

Post Top Ad

25 Οκτωβρίου 2020

Ο Ερυθρός Σταυρός και το Βατικανό βοήθησαν χιλιάδες Ναζί να διαφύγουν

 

Ο Ερυθρός Σταυρός και το Βατικανό βοήθησαν χιλιάδες Ναζί να διαφύγουν

Η έρευνα δείχνει πώς τα ταξιδιωτικά έγγραφα κατέληξαν στα χέρια των Adolf Eichmann, Josef Mengele και Klaus Barbie στο μεταπολεμικό χάος


Ο Ερυθρός Σταυρός και το Βατικανό και οι δύο βοήθησαν χιλιάδες ναζιστές εγκληματίες πολέμου και συνεργάτες να ξεφύγουν μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, σύμφωνα με ένα βιβλίο που συγκεντρώνει στοιχεία από μη δημοσιευμένα έγγραφα.

Ο Ερυθρός Σταυρός έχει αναγνωρίσει στο παρελθόν ότι οι προσπάθειές του να βοηθήσει τους πρόσφυγες χρησιμοποιήθηκαν από τους Ναζί επειδή οι διαχειριστές ήταν υπεραπασχολημένοι εκεινη τη περιοδο, αλλά η έρευνα δείχνει ότι οι αριθμοί ήταν πολύ υψηλότεροι από ο,τι πιστεύεται.

Ο Gerald Steinacher, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, είχε πρόσβαση σε χιλιάδες εσωτερικά έγγραφα στα αρχεία της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (ICRC). Τα έγγραφα περιλαμβάνουν ταξιδιωτικά έγγραφα του Ερυθρού Σταυρού που εκδόθηκαν "κατά λάθος" στους Ναζί στο μεταπολεμικό χάος.

Ρίχνουν φως για το πώς και γιατί οι μαζικοί δολοφόνοι όπως ο Adolf Eichmann, ο Josef Mengele και ο Klaus Barbie και χιλιάδες άλλοι απέφυγαν τη σύλληψη από τους συμμάχους.

Συγκρίνοντας λίστες καταζητούμενων εγκληματιών πολέμου με ταξιδιωτικά έγγραφα, ο Steinacher λέει ότι μόνο η Βρετανία και ο Καναδάς δέχτηκαν ακούσια περίπου 8.000 πρώην μέλη Waffen-SS το 1947, πολλά βάσει έγκυρων εγγράφων που εκδόθηκαν "κατά λάθος".

Τα έγγραφα - τα οποία συζητούνται στο βιβλίο του Steinacher, Nazi on the Run: Πώς τα τσιράκια του Χίτλερ διέφυγαν από τη δικαιοσύνη - αποκαλύπτουν μια σημαντική εικόνα για τον ρόλο που έπαιξε το Βατικανο, ιδιαίτερα, επειδή τα δικά του αρχεία πριν απο το 1939 τα κρατάει ακόμα κλειστά. Το Βατικανό αρνήθηκε συστηματικά να σχολιάσει.

Ο Steinacher πιστεύει ότι η βοήθεια του Βατικανού βασίστηκε στην ελπίδα αναβίωσης του ευρωπαϊκού χριστιανισμού και τον φόβο της Σοβιετικής Ένωσης. Αυτο όμως δεν ευσταθεί διοτι  η Επιτροπή Προσφύγων του Βατικανού εξέδιδε εις γνώση της   ψευδείς ταυτότητες για τους εγκληματίες πολέμου.

Ο Ερυθρός Σταυρός, κατακλυσμένος από εκατομμύρια πρόσφυγες, βασίστηκε ουσιαστικά στις αναφορές του Βατικανού και τους συχνά επικίνδυνους στρατιωτικούς ελέγχους των Συμμάχων κατά την έκδοση ταξιδιωτικών εγγράφων, γνωστών ως 10.100 απο αυτα.

Πίστευε ότι βοηθούσε κυρίως αθώους πρόσφυγες, αν και η αλληλογραφία μεταξύ των αντιπροσωπειών του Ερυθρού Σταυρού στη Γένοβα, τη Ρώμη και τη Γενεύη δείχνει ότι γνώριζε ότι περνούσαν οι Ναζί.

"Παρόλο που το ICRC απολογηθηκε δημοσίως, η δράση του προχώρησε πολύ περισσότερο ​​από το να βοηθήσει απλα μερικούς ανθρώπους", δήλωσε ο Steinacher.

Ο Steinacher αναφέρει ότι τα έγγραφα δείχνουν ότι ο Ερυθρός Σταυρός, κυρίως στη Ρώμη ή τη Γένοβα, προώθησε τουλάχιστον 120.000 από τους 10.100, και ότι το 90% των πρώην Ναζί διέφυγαν μέσω της Ιταλίας, κυρίως στην Ισπανία, και στη Βόρεια και Νότια Αμερική - κυρίως στην Αργεντινή.

Τα πρώην μέλη των SS συχνά αναμιγνύονταν με γνήσιους πρόσφυγες και εμφανίστηκαν ως ανιθαγενείς εθνικοί Γερμανοί για να αποκτήσουν έγγραφα διαμετακόμισης. Οι Εβραίοι που προσπαθούσαν να φτάσουν στην Παλαιστίνη μέσω της Ιταλίας πέρναγαν λαθραία απο τα  σύνορα μαζι με διαφυγόντες Ναζί.

Ο Steinacher λέει ότι οι μεμονωμένες αντιπροσωπείες του Ερυθρού Σταυρού βοηθουσαν στην διαφυγη των εγκληματιών πολέμου μαζι με τους 10.100 "επειδη συμπάθούσαν τα άτομα ... την πολιτική τους στάση ή απλώς και μόνο επειδή ήταν υπερβολικά φορτωμένα". Κλεμμένα έγγραφα χρησιμοποιήθηκαν επίσης προκειμενου να εξασφαλισουν την ασφάλεια των Ναζι.  Ο ιδιος Είπε: "Ήταν πραγματικά σε δίλημμα. Ήταν δύσκολο. Ήθελε να απαλλαγεί από τη δουλειά. Κανείς δεν ήθελε να το κάνει."

Ο Ερυθρός Σταυρός αρνήθηκε να σχολιάσει άμεσα τα ευρήματα του Steinacher, αλλά ο οργανισμός λέει στον ιστότοπό του: "Το ICRC έχει προηγουμένως αποδοκιμάσει το γεγονός ότι ο Eichmann και άλλοι ναζί εγκληματίες κακοποίησαν τα ταξιδιωτικά του έγγραφα για να καλύψουν τα ίχνη τους".

μετάφραση:  Γεωργία Βαγενά
ΠΗΓΗ: The Guardian ΕΤΟΣ 2012
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ 

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Κων. Μητσοτάκης, οι σχέσεις με τον ΝΑΖΙ σφαγέα 3.000 Κρητικών και η δήλωση προς τη χούντα! (έγγραφα)



ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

ΚΑΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΕΝΕΡΓΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΕΝΩΘΟΎΝ ΤΩΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΜΕ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗΝ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΩΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ!

ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΑ, Ο ΠΛΟΥΤΟΣ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ, Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ, ΤΟ ΑΞΙΑΚΟ ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΝΟΜΟΙ, ΤΑ ΠΑΝΤΑ!

ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΟΛΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑ ΜΑΣ!


ΓΕΩΡΓΙΑ ΒΑΓΕΝΑ ΥΠΟΨΗΦΙΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΧΑΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ
ΤΗΛ. 6993013015

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου


Ο ΕΛΛΑΝΙΟΣ ΚΟΣΜΟΣ 6ΟΟ:
ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΟΛΙΤΗΣ;

Δημοφιλείς αναρτήσεις

ΑΙΘΕΡΙΚΗ ΓΡΑΦΗ - ΕΛΛΑΝΙΑ ΚΕΙΜΕΝΑ:

Post Top Ad

ΣΕΛΙΔΕΣ